© Rootsville.eu

The Barn Pack (B)
support act: Stand up comedians Jens Deferm & Lev
De Geensmolen Drieslinter 05-09-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info club:
De Geensmolen

© Rootsville 2024


Het stond al maanden genoteerd in onze agenda en eindelijk was het dan zo ver. 'Lady of the house', Anke Vranken maakt haar debuut hier in haar eigen club met de band 'The Barn Pack'. Wat of hoe was een goed bewaard geheim gebleken en dus laten we het gewoon op ons afkomen. Totally different is dat er vanavond gewerkt wordt met een voorprogramma en dat is niemand minder dan stand-up comedian Jens Deferm. We waren goed op tijd aangekomen in het culturele centrum van Drieslinter en ons vermoeden bleek waarheid te gaan worden. Net als vorig concert met 'Silver & Lace' dreigde ook nu in 'De Schuur' het bordje 'Volzet' naar boven te worden gehaald met dank aan de talrijke fans uit Drieslinter en wijde omgeving.

De muzikale tafel met 'Half Blind Willie' en de Halense delegatie van 'De Butterflies' hadden zo meteen de primaire tafel ingepalmd. Er was er zelfs eentje die nog niet meteen haar banden heeft kunnen doorknippen en kwam zo vanuit het verre Tongeren naar de 'place to be' voor vanavond. Mijn compagnon de route was zelfs vooruitziend geweest en was uit alle veiligheid vanuit het excotische Varenwinkel dan maar met een 'snurkbus' gekomen. Aan onze tafel ook nog de frontman van de verdwenen ambi bluesband 'Chilly Willy' die vandaag de dag onder 'Smokestack Charlie' verder gaan en natuurlijk ook...ons 'Drieslinters Bruegelkieske'. De rangen worden hier voor deze première gesloten door de vaste kern muziekfans van de 'BarSum' en die is als vanouds divers te noemen. Tijd om eraan te beginnen...

Jens komt uit Haaasselt menne man en dat is geen grap. Ik had al meteen door dat de voertaal hier vanavond die van de 'wereldburgers' zou gaan zijn en dus werd er wat concentratie gevraagd om niet alle grappen verloren te laten gaan. Ons Wendy die was er dan weer niet bij, ech nie. Op de vraag of er Hollanders aanwezig waren kreeg Jens dan meteen ook een positief antwoord en of dat een impact zou hebben op zijn verdere conference is niet geweten.

Meteen dan maar de andere kant van de zaal opzoeken moet Jens gedacht hebben en zo kwam hij dan meteen uit bij stand-in Willie. Deze jonge 'stand up comedian' bleek dan ook nog eens als leraar voor de klas te staan en dus en kregen we nogal wat grappen over de school. Eerst kwam deze Jens een beetje als een pisbezinder over maar dat evolueerde in de goede zin van zodra hij enkele fans uit het publiek erbij kwam te betrekken. Nog voor ik alle grappen had verwerkt kondigde deze Jens dan ook een collega uit die luisterde naar de naam 'Lev', en dus net als bij de overvloedige reclame van Dash en Dreft krijgen we hier vanavond met deze 'stand up comedians' nu ook een 1+1. Ons 'Breugelkieske' schokte ondertussen van plezier dus moet ik toch wat clou's hebben gemist.

Lev was vermomd als ruige biker al heb ik er mijn twijfels over of hij ooit wel lid is geweest van de '13'. De toch wel talrijke bikers aanwezig schoven dan maar op het puntje van hun stoel. Meteen werd het duidelijk vanaf minute one, deze stand up comedian was genne guddereejer en is afkomstig uit het verre Zepperen al had ik weerom het probleem dat de machine voor ondertiteling nog steeds defect was. Misschien de fout van de PA-technici Nonkel Mario en Wacko of zo.

We kregen zo een stuk over het tijdperk van 'Covid' en hoe 'Lev' als bouwvakker dan maar bij hem thuis aan putboringen moest doe onder de noemer thuiswerk. Bij de vraag of er muziekliefhebbers aanwezig waren trapte een zekere Yolanda dan maar meteen in de val door als fan van 'Bazart' zich te willen profileren. Eigen schuld, dikke bult en zo werd Yolande dan verzocht om in alle stilte de zaal verlaten.

De 'joke' over de one-night stand die begreep ik wel, allee toch het gedeelte wanneer 'Lev' dacht een binnenhuisarchitecte aan de haak te hebben geslagen vanaf het moment dat ze vroeg om de 'boven' eens te bewonderen. Met de clou van Lev's moeder en de quote 'Ich Will' was er zo ook een duidelijke knipoog naar 'Rammstein'. 't is toch ne lorejas diene 'Lev'. Ondertussen werden we buiten ook vergast op een intens klank en lichtspel maar kondigde 'Lev' onverschrokken 'The Barn Pack' aan, al dacht hij in eerste instantie aan de 'Porn Packs'. Gelukkig maar want die gast bleef maar kallen. Grapje hoor!

Het moet toch wat doen met een mens, zo voor eigen publiek een première geven want de anders zo zelfzekere Anke kwam in eerste instantie toch wel wat bedeesd over. Gelukkig veranderde dit al vlug bij het aanzetten van 'Wish You Were Here' van Pink Floyd en zo moest ik mijn 'compagnon de route' meteen tegenhouden om niet voor het podium te gaan plaats nemen. Meteen een goede start zou ik zo zeggen. Naast 'Anke Barn Pack' bestaat de band ook nog uit orkestmeester en gitarist 'Ronny Barn Pack', Saxofonist en harper 'Jo Barn Pack', aan de gitaar met de dikke snaren was er dan 'Sidney Barn Pack' en als tweede deel van de ritmesectie kregen we 'Chantal Barn Pack' subtiel verdoken achter het elektrisch drumstel.

Ikzelf ben niet zo een rock freak maar 'Pink Floyd' gaat er ook bij mij wel in. Het daaropvolgende 'Ode To Billie Joe' van countryzangeres 'Bobbie Gentry' uit 1967 is dan weer meer mijn dada. Nonkel Mario en 'Wacko of zo' zaten ondertussen met hun handen in het haar...of was het misschien in de handleiding van het tablet ? Feit is wel dat het instrumentale aspect van deze 'The Barn Pack' een beetje de mist in ging. Gewoon op die machtige amplifier achter de Ronny een streepje bijdraaien en klaar is kees.

Voor die million selling hit van 'Brother Ray' lag het muzikale aspect van 'Hit The Road Jack' uit 1961 dan weer richting een jazzy versie, helaas bleef de saxofoon verdoken onder het bombastisch klok- en lichtspel van brother Thor. Nog zo een prachtig nummer waar deze 'The Parn Pack' zich aan waagden was 'The House Of The Rising Sun', een traditional waarmee 'The Animals' in 1964 een gigantische rock 'n roll hit mee scoorden. Gelukkig ligt 'De Geensmolen' hier niet in 'The Big Easy' en is het zeker al niet the ruin of many a poor boy.

Voor het 'Bluegrass' epos van 'Athur 'Guitar Boogie' Smith verwisselde Jo zijn koperinstrument naar het blues instrument bij uitstek, de smoelschuif of moeten we respectabel spreken van de 'Mississippi Saxofoon'. Een toch wel geslaagde versie van 'Dueling Banjos' en dit helemaal zonder banjo. De 'Rag 'n' Bone Man' song 'Human', tja, daar is nog een beetje werk aan. Ambi time dan maar met hun versie van 'Ob-la-di Ob-la-da' van de Fab Four al leunt deze interpretatie hier meer aan bij de soulversie van Arthur Conley. Een beetje meer 'power' in het refrein en dit wordt met grote zekerheid een sfeermaker.

Alhoewel dat we nog wel enkele weken verwijderd zijn van 'Halloween' diepten deze 'The Barn Pack' toch 'Spooky' op uit het arsenaal van 'Mike Sharp' al is de versie van 'Classic IV' misschien wel meer bekend. En wat dan gezegd van deze van 'The Barn Pack'. Nederlands kan ook in deze 'Hayshack' hoor met het door reggae geïnfiltreerde 'Is Dit Alles' van de nederpop-band 'Doe Maar'. Gewillig meegezongen door de leden van het 'Drieslinters Kerkkoor'...Oe-woe-woe-woe.

Was dit alles? Nee hoor want 'Ronny Barn Pack' greep toen naar zijn imposante 'Flying V' al bleek de nood voor oordopjes hier niet van tel. De bisser van vanavond werd dan Neil Young's 'Rocking In The Free World' uit 1989 en ja, Vic komt maar terug zitten. Ik had beloofd om niet meteen met bloempotten te gaan gooien naar dit eerste optreden van 'The Barn Pack' en dat kon ik ook niet want Chaterine van 'Cathflower' had haar winkel op tijd gesloten om maar niets te moeten missen van dit moment. Helaas dus ook geen bloemen voor Anke :-( Dus nog even afscheid nemen en zo gaan we dansen met de Paterkes in Averbode...Nog aan deze 'The Barn Pack' en zeker ook aan 'Wacko of zo'...alles komt goed en Wacko je weet het, als het piept telt er maar 1 ding en dat is 'WD40' en ja het licht was goed. CU